dingen van alledag....


17.07.2011

Dingen van alledag, jawel maar mijn alledagen liggen door elkaar.Wintermaanden lang kijk ik rijkhalzend uit naar het begin van 'langer licht'.Voor mij begint dat op 1 januari wanneer ik traditiegetrouw de tuin in loop om te zoeken naar de eerste puntjes groene lente.
Voor mijn gevoel is het al maanden langer licht, heerlijk! Maar dan komt de valkuil waar ik ieder jaar opnieuw indonder om na een paar weken te bedenken dat ik dat het jaar daarvoor ook al had en het jaar daarvoor. Niets dramatisch, in tegendeel, alleen ik ben de weg kwijt.
Juli, augustus en iedereen gaat op vakantie of is al weg.Ik stel weer kleine reistasjes samen voor de kids. Dropjes, pleisters, doekjes voor vieze monden en handen.Voor Mees nog een wegwerpcanera, de rest heeft al een eigen fototoestel.Een opschrijfboekje om alle leuke, spannende voorvalletjes op te schrijven bij de foto's.
Goeie reis allemaal en kom weer veilig thuis.
Voor twee poezengezinnen zorg ik gedurende de vakantie en leeg de brievenbussen, speel met de rolgordijnen om de indruk te wekken dat het huis niet onbeheerd is.
En vervolgens gaat mijn hoofd op vakantie.
Ik rommel wat in huis, probeer wat in mijn platgeslagen, verregende tuin te doen maar het plezier ontbreekt.
Ik weet niets te schrijven, ben niet creatief. Gelukkig zijn er genoeg boeken.
Mijn brein is op vakantie, denk ik dan ineens verbijsterd.Moet kunnen, heerlijk toch, twee maanden vrij van allles wat de rest van het jaar invult.
Ik weet het niet, ik voel mij een beetje stuurloos, ik doe niets nuttigs en wanneer zich iets nuttigs voorhanden doet dan geef ik niet thuis, want mijn hoofd is leeg.
En zo kom ik mijzelf tegen. Ik kan freewhelen en ik geniet er niet van.
De calvinistische moraal dat een mens moet werken om te leven, zit mij dwars.
Iedere morgen vertel ik mijzelf dat het heerlijk is, dat ik precies kan doen wat ik wil, zelfs als dat nietsdoen is. Lekker fietsen, bij mooi weer, lekker hangen met een boek.Een boodschapje en daarna een wijntje bij een potje koken; eens iemand te eten vragen die niet op vakantie is. Een klein beetje opruimen zodat in september een leeg bureaublad op mij wacht.
Niemand die mij op de vingers tikt van "het is al zo laat en jij hebt nog niet...."
Nee, niemand die dat doet. Behalve ikzelf.
Hier en nu neem ik het besluit dat ik mijzelf vakantie geef, tot ergens in september.
Lekker precies doen wat en wanneer ik het zelf wil.Genieten in plaats van bekritiseren. En straks als kers op het toetje, een weekje Ameland, in september.
Ik heb niets te klagen, in tegendeel. Ik trek mij even terug van het grootse, meeslepende leven. Maar ga dat doen met verve.

btemplates

4 reacties:

Unknown zei

graag even gelezen; passende foto en de laatste zinnen met een beetje marsman spreken me wel aan

Dees zei

Geniet er van Athy!!
Liefs, Dees

Athy zei

@ Bedankt Cor, Marsman, idool uit mijn tienerjaren toen ik mij meer met gedichten bezig hield dan nu.Misschien moet ik daar eens wat verandering in brengen. Groet!!

Athy zei

@ Het merkwaardige doet zich voor, Dees, dat nu ik het bovenstaande heb gezegd, de druk bij mij van de ketel is en ik inderdaad er van ga genieten.Groet!!

Een reactie posten