Droom07.10.2011

De leuning van mijn stoel voelt kleverig, bah wat vies, ik trek mijn arm terug.
Waar ben ik en waarom en wie heeft mij hier gebracht? Ik kijk rond, zijn mijn kinderen hier, die laten mij hier toch niet achter? Het is raar in mijn hoofd en ineens weet ik dat ik niet kan praten.
"Kijk eens, een lekker kopje koffie, daar zult u van opknappen, het is ook een hele schrik hé.."
Een meisje in een wit jasschort knikt mij bemoedigend toe.Maar ik lus geen koffie met melk.Ik trek een vies gezicht en kijk haar aan.
"O, lust u geen koffie?"
Hoe leg ik dat nu uit.Ik pak het lepeltje en schep een beetje van de bovenkant en trek een extra vies gezicht. Die melkkleur alleen al. Het kind snapt het.
"U lust geen melk in de koffie".Ik knik heftig, opgelucht. Dan ga ik over de bodem van de kop en schraap wat suiker op het lepelte.
"Ook geen suiker", zegt het meisje."Zwarte koffie zonder suiker. Ik zet het meteen op uw persoonskaart".
Persoonskaart, wat is dat nu weer. Tijd om er over na te denken heb ik niet want er komt iemand anders aan.
"Ik breng u naar de kapper,uw haar moet nodig gewassen en in model geknipt, het ziet er niet uit". Ik wil protesteren maar er komt geen woord te voorschijn. Ik heb vanmorgen thuis gedouched en vorige week ben ik bij de kapper geweest.Ziet ze dat niet?Ik kan het niet zeggen.
Bij de kapster wordt alleen maar gezegd 'Lekker kort, daar houdt mevrouw van.
Heftig schud ik met mijn hoofd en leg mijn handen erop. Niet mijn haar, pak niet mijn haar af. Het is mijn model, ik heb het bedacht, blijf er van af,niet lekker kort.Ik wil niet, ik wil niet. Paniek krijgt volledig de overhand.
Waar zijn mijn kinderen, waarom komt niemand mij te hulp, waarom ben ik hier.
Ik krijg een grote zwarte doek over mijn hoofd, zodat ik niets kan zien. Ik hoor de schaar, knip,knip,het gaat maar door.Straks heb ik geen haar meer over.
Ik probeer te roepen, laat me, laat mij gaan maar er komt geen geluid over mijn lippen, alleen een moeizaam gekreun.
Dan hoor ik het geluid van een tondeuze. Zie je wel, ze scheren mij kaal.
Met een laatste krachtinspanning grijp ik het laken en trek het van mijn hoofd.En zit rechtop in bed, mijn hele gezicht bezweet.De kat, die kennelijk op het kussen tegen mij aan heeft gelegen mauwt verongelijkt en springt op de grond.

Opgelucht kijk ik rond. Alles in orde.Voor alle zekerheid roep ik een paar woorden naar de kat.Ik kan praten, goddank er is niets mis met me.
Maar hoe kom ik ertoe zo te dromen.
Omdat het mij opvalt, dat ik soms spontaan vergeet wat ik even te voren bedacht. Omdat ik soms niet op een woord kan komen en omdat ik mij ineens afvroeg wat er met je gebeurt, wanneer je niet kunt praten.Niet kan vertellen wie je bent, waar je vandaan komt en wat er in je leven allemaal gebeurd is.
Niet kunnen praten betekent je identieteit kwijt raken in de wereld. Niet meer kunnen delen, niet meer gedeeld worden.Daar heb ik over gedroomd.
Ik stap mijn bed uit. Een douche, denk ik, dat droomgevoel afspoelen.Ik ben gezond en wat er gaat gebeuren weet niemand.Het gaat altijd anders dan je denkt. Dat weet ik wel.Voor dat ik onder de douche stap kijk ik even in de spiegel en grijns. Mijn haar is intact. A-symetrisch, zoals ik wil. Scheef volgens mijn kleinzoon die er aan toevoegde maar wel mooi wit.
Lekker ding, van zeven jaar en de nieuwe dag heeft mijn eerste glimlach.

btemplates

12 reacties:

lebonton zei

een beklemmende gedachte. een buurman van ons heeft afasie, terwijl hij van het woord leefde. niemand snapt hem, met zijn vrouw zelfs gaat het via briefjes. vreemd genoeg herkennen zijn kleinkinderen wel zijn nieuwe 'taal'.
goede foto.

Athy zei

Een oud cursiste van mij kreeg afasie n.a.v. een hersenbloeding.Negen jaar zaten we iedere werkdag aan de tafel om een kwartier te praten,te lezen en te schrijven.Zij hield van haar zelfstandigheid.Als ze niet uit haar woorden kwam,zaten we te giechelen als schoolkinderen."verdorie-mij"zei ze dan en sloeg met haar hand op tafel.Het heeft geholpen, net genoeg om iets terug te krijgen van haar onafhankelijkheid.Aan het eind van dat uur, kwam haar man binnen met koffie en kletsten we nog wat in drievoud.Het hielp op verschillende fronten, dat begrijp je. Groet!!

Anoniem zei

knap hoe je de droom hebt verwoord
dat is al erg lastig
ik bedacht me laatst dat het lijkt of we ons met
behulp van facebook en andere social media proberen te beschermen/bewapenen tegen vergetelheid
als we het straks zelf allemaal niet meer weten en het ook niet meer kunnen duidelijk maken aan de wereld, staat het opgeslagen in je hyves of facebookprofiel

ik gebruik douchen ook als afwasmethode:)

Anoniem zei

Nu we het toch over woorden en vergetelheid hebben:)
reageer je niet op oudere blogjes?
dat is geen probleem hoor, maar ik vroeg me af of je wel ziet dat mensen elders op je blog hebben gereageerd

Athy zei

Hartenziel,ja, meestal wel en nu ga ik meteen kijken.Groet!!

Athy zei

Nogmaals Hartenziel, ik heb geen nietreacties van mij ontdekt in de laatste serie.Wat de vergetelheid betreft: ik geloof inderdaad dat de behoefte om sporen na te laten, een manier is om aan die vergetelheid te ontkomen en dat veel van ons daarom schrijven.Enerzijds is het een manier on je met je eigen wereld uiteen te zetten,anderzijds 'wie schrijft die blijft'.
Groet!!

Anoniem zei

een keekje op kleinkinderen (19)
licht misschien een tikje van de sluier op:))

svara zei

precies zoals het ook zou kunnen zijn....je hebt het prachtig verwoord
kon helemaal in dat afschuwelijke gevoel mee.
groet

Athy zei

Hartenziel, met het schaamrood op mijn kaken heb ik de lagunes opgevuld, op de kleinkinderenlink.Bedankt voor de tip.

Athy zei

Svara: Ik was zo blij dat ik wakker werd.De douche heeft het zware gevoel weggewassen.Het zou zomaar zo kunnen gaan.Ik moet er niet aan denken, nee, dan ga je er over dromen. Groet!!

Judith zei

Een hele beklemmende gedachte inderdaad. Vooral ook in jouw geval omdat je net in dat fragment bij de kapper wordt geplant (ja, met een t). Jouw asymmetische coupe is jouw signatuur en jouw teken van onafhankelijkheid.

Athy zei

Juut, wat een diepzinnige reactie, je bent geweldig. Groet!!

Een reactie posten