een politicus

Op het moment dat ik mijn krant dicht vouw schuift een politicus aan, tegenover mij.
   - Iets van belang gelezen?- vraagt hij.
   - Nee, niet echt.Ik word er boos van.Het gaat alleen maar over geld, over de crisis en over kosten  - .
  - Het is een moeilijke tijd....-
  - Het is een moeilijke tijd en ik kan mij niet onttrekken aan het idee dat jullie dat met graagte in stand houden. Anders het journaille wel. De hijgerigheid waarmee iedereen over elkaar heen buitelt om vooral maar te vertellen hoe slecht we het hebben.Wat een vertoning  .
Het credo dat de ouderen te duur zijn. Dat de pensioenfondsen het niet meer kunnen opbrengen en er straks niets overblijft voor de volgende generatie. Ha! Wij betalen nog steeds wel belasting.In de ziektekostenverzekeringen betalen wij mee aan zaken die ons niet meer treffen.Saamhorigheid, weet u nog?
Wij zijn niet te duur.Is iedereen vergeten dat in de jaren tachtig minister Ruding de pensioenfondsen heeft leeg gehaald teneinde zijn eigen regeer te korten aan te vullen. Is er ooit een cent terug betaald?
Om te compenseren zijn de pensioenfondsen gaan beleggen in de wereld van internet, dat net als een speer opkwam en net zo snel weer neer ging. Opnieuw verlies voor de pensioenen .Eigen schuld werd er toen geroepen
Maar goed, wij worden te duur en de regering hoest nu een aantal voorstellen op die kostenbesparend zijn - .
De politicus tegenover mij kijkt zuinig maar zegt voorlopig geen woord en dat is bijzonder.En ik vind het heerlijk nu eindelijk eens mijn gal te kunnen spuwen al is het alleen maar om het nare gevoel van machteloosheid even kwijt te zijn.
  - Mantelzorg moet het worden.De kinderen zullen meer tijd aan hun ouders moeten besteden en zo de kosten van de gezondheidszorg helpen drukken. Terug in de tijd, noem ik dat.Want de vrouwen zullen dan de klos zijn. Denkt u dat een zoon zijn moeder uit de luier helpt, denkt u dat moeder dat wil? Doe jij dat maar schat, dat is vrouwenwerk, ik doe de belastingaangifte wel.
Maar de vrouwen hebben de kinderen, minus die ene pappadag, vrouwen moeten carrière maken en volgen als het even kan een studie in de avonduren of in het weekend. Waar zullen ze de tijd vandaan moeten halen? Hun baas ziet ze aankomen als zij om minder werk vragen in verband met huiselijke omstandigheden.Daar heb je uw glazen plafond. Jullie hebben geen visie, geen idee hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
En over geld gesproken, hou toch op. Rutte 1 zei:we hebben een regeerakkoord waar heel rechts zich de vingers bij aflikt. Met andere woorden: de rest doet er niet toe. Nou, dat merken we.
Banken vallen om en worden genationaliseerd, ten koste van de spaarder met obligaties.Die zijn ze kwijt. Maar de grote bazen krijgen bonussen, de commissarissen lijden geen verlies.
Samen delen is in jullie mond een vloek geworden, een mega leugen. Want er is geen 'samen '. Er is wij en zij. Wij betalen de prijs, jullie niet - .
Ik zou nog uren door kunnen gaan maar één blik op de politicus vertelt mij dat de man niet meer aan kan.
   - Nog één ding - , zeg ik bezwerend. - Nog één ding. Wat mij zeer doet is dat ik als oudere het gevoel heb dat ik er niet meer toe doe. Mijn hele leven heb ik gewerkt met en voor mensen. Ik heb mijn kinderen goed groot gebracht, ben zo trots op ze.
Als kind leerde ik respect te hebben voor oudere mensen die hun leven geleefd hebben en daardoor wijsheid vergaard.
Ik leerde, leefde en leerde meer. Mijn leven deed er toe zoals dat van ieder mens, ongeacht de wijze van leven.Iedereen doet er toe.
Wat leren jullie de nieuwe generaties? Wij zijn oud, wij zijn rijk, wij verteren de pot. En dat wordt geloofd. Dat is gevaarlijk want jullie creëren onvrede.

En dat alleen maar om te verhullen dat jullie geen visie hebben, geen toekomstperspectief weten te creëren. Mensen zijn verworden tot een handvol centen, jullie zijn boekhouders geworden en dat doet ongelooflijk pijn. Regeren is vooruit zien en daar zijn jullie niet toe in staat - .
De politicus is verdwenen, ik zit weer alleen aan mijn tafel, de gevouwen krant nog in de hand.
Ik wil een kop koffie en de pil van Drion voor later.

btemplates

4 reacties:

lebonton zei

als de politici verdwijnen hoeft de pil wellicht ook niet. het is net zo'n malligheid als destijds de invoering van de atv. minder werken, minder loon, meer banen, resulteerde in uiteindelijk minder loon.

Athy zei

Wanneer mensen zo in de steek gelaten worden, moeten ze toch wel het recht hebben op eigen regie.het blijft een merkwaardig verschijnsel,maatschappij en politiek, vind je niet?

lebonton zei

het is het scheppen van een werkelijkheid, ook als die afwijkt van de werkelijkheid.

Athy zei

het lastige van alleen leven, vind ik dat ik mijn eigen werkelijkheid schep en er niemand is die zegt:weet je zeker dat dat realiteit is? wie of wat toetst wat werkelijk werkelijkheid is.

Een reactie posten