schrijven14.04.2011

Ook wanneer je niet schrijft, ben je bezig met schrijven, zei Nelleke Noordervliet ooit aan het begin van een lezing.Ze heeft gelijk. Soms betrap ik mij erop dat ik in mijn hoofd zinnen formuleer, voor mijn blog, om even later al dat fraais volkomen te zijn vergeten.Omdat weer iets anders mijn aandacht vroeg.
In de Volkskrant van 13 april staat een artikel 'neem de amateur serieus'. Ik ben zo'n amateur en neem mijzelf serieus. Behalve mijn blog schrijf ik ook korte verhalen, waarvan enkelen staan op de site van Schrijverskring Gyrinus Natator. Ik heb voornoemd artikel gelezen en zie er weinig in.In ieder geval niets nieuws.Begin jaren 70 ontstonden in alle lagen van de kunst, alternatieve circuits, beroeps- en amateurniveau.Om nu ineens de amateur te ontdekken vind ik een beetje het wiel uitvinden. Laten ambtenaren en mensen van organisaties alsjeblieft hun handen er vanaf houden.Ik kan natuurlijk alleen maar voor mijzelf spreken, maar mijn amateurstatus is mij altijd goed bevallen.In mijn keramiekperiode, heb ik geexposeerd, op markten gestaan en toen ik dat allemaal gezien had, ben ik mijn eigen cursusatelier gestart en die zijn voor een aantal mensen belangrijk geweest.Schilderen werd mijn hobby maar wel omdat ik het niet laten kan. Zo ook mijn schrijven. Ik schrijf, omdat ik het niet laten kan.
Zelfs wanneer ik niets te schrijven heb, ben ik met schrijven bezig, precies zoals Nelleke Noordervliet dat destijds uitsprak.Met mijn korte verhalen slijp ik mij aan het commentaar binnen de Schrijverskring. Gelukkig krijg ik ook commentaar op mijn blog.Ik wil mijzelf wel verbeteren, van gedachten wisselen, maar ik hoef niet uitgegeven!
Waar ik wel over nadenk is, weer een cursus volgen.Ik heb alle UCK-cursussen gedaan maar van Anne Stinze zou ik wel Collumn schrijven willen herhalen.
Ik geniet van Remco Campert. Zijn taal lijkt zo gemakkelijk. Ik ervaar zijn lichtvoetigheid, zijn relativeren en zijn inzicht als ruimtelijk.Door zijn manier van schrijven krijgt de lezer de kans, eigen gedachten te herkennen.Zo zou ik willen kunnen schrijven.Stijl is persoonlijk, ik leer al lezende.
Gisteren de film Black Butterflies gezien; het leven van Ingrid Jonker. Zij was in staat, ieder woord een hele eigen betekenis te geven. Wat een lading gaf zij haar taal mee.Zo zou ik willen kunnen schrijven en ook dat, zal niet zijn.
Neem de amateur serieus, ja, ik wil serieus genomen worden. Maar niet door ambtenaren of mensen die de amateur 'omhoog willen tillen'. Ik ben goed zoals ik ben, al wil ik mijzelf graag verder ontwikkelen, op mijn manier.

btemplates

11 reacties:

svara zei

En zo is dat!
Graag gelezen Athy, ook over je andere creatieve kwaliteiten.
Remco Campert....het is zo gewoon zo mooi.
Onlangs zijn fantastische speech gelezen in de Volkskrant. Alsof je gezellig bij hem op de thee bent.

hartelijke groet
svara

Athy zei

Dank je, Svara, geweldig toch, dat uitwisselen via blogs. Warme groet, Athy.

Hippocampi zei

Remco Campert vind ik fenomenaal

kwaliteit bevind zich volgens mij in een andere dimensie, dan die van amateurisme en professionaliteit

hartelijke groet,

hippo

Anoniem zei

Heel wijs, Athy, om gewoon lekker je gang te gaan. Je hebt je blog om te publiceren, waarom zou je zonodig een boek of een bundel verhalen publiceren. Je schildert en kan pottenbakken. Heerlijk toch. Alleen zie je wel amateurs die hun huis volhebben staan of hangen met hun eigen kunst.Je moet het ook af kunnen staan, weggeven, verkopen.
Kees smit

Athy zei

Hippo, ik weet niet zeker wat jij bedoelt, maar ik denk dat kwaliteit ontstaat door aanwezigheid van de ziel in het werk?
Warme groet, Athy.

Athy zei

Kees, ik ben het helemaal met je eens.Dingen weg doen vind ik moeilijk, want alles heeft een verhaal maar het vindt zijn weg.
Groet van Athy.

lebonton zei

ik vind als troost in dit blog dat ik toch bezig ben terwijl ik al een tijd niet bezig ben.
naar black butterflies zou ik willen, maar voorlopig zijn we druk met ander gedoe.
prettige zondag!

Athy zei

Lebonton, die film is er voorlopig nog wel, denk ik.En als ik jou onbewust een hart onder de riem gestoken heb, ben ik daar blij mee.Ik vind nog steeds juweeltjes in jouw bundels en het komt heus wel goed, al doe je nu even pas op de plaats.Ander gedoe wordt wel inspiratie op het goede moment.Groet, Athy.

Hippocampi zei

Dag Athy; even laten weten, dat ik aan jou en jouw overleden vriend moest denken; 40 jaar, ongetwijfeld met veel waardevolle herinneringen, sterkte

groet,

hippo

Athy zei

Ach Hippo, getuige van elkaars dromen en wensen en pogingen om dat te bereiken waarvan we dachten dat het de moeite waard was.
Hij heeft zijn steen verlegd in een rivier op aarde.
Dank voor je aandacht.Warme groet, Athy.

Hippocampi zei

Bram Vermeulen, prachtig

groet,

hippo

Een reactie posten