weinig blaadjes?06.05.2011

Er is gezegd dat door de vroege warmte en droogte, de bomen te weinig blaadjes zullen krijgen.Gelukkig trekt de natuur zich niets aan van wat wij allemaal vinden.
De balans is ver te zoeken, maar dat is niet de schuld van moeder Natuur.
Ik kijk ondertussen naar de Cotoneaster, die vol in blad zit en naar mijn krentenboom, die ook niet misdeeld is met fris groen.Het zit wel goed, in mijn tuin, denk ik.
En toch! Toch heb ik dit jaar het gevoel alsof ik niet meer weet hoe het moet. Sinds alles in de kas bevroren is, heb ik nog niets gedaan om er weer leven in te brengen.Wat ik opnieuw gestekt heb is toch niet aangeslagen.Ben ik mijn groene vingers kwijt? Ik trek hier en daar het onkruid weg, zie de pioenrozen opkomen,vijf knoppen tel ik, een cadeautje. Maar van het kleine spul word ik niet vrolijk.
De kat mijdt haar kattenbak en zoekt plekjes in mijn tuin. Bij voorkeur de anemonen, de sleutelbloempjes en nog wat van dat kleine spul.Waar nodig, leg ik vazen artistiek verantwoord op hun zijkant tussen de tere plantjes.Het zijn wel zelfgemaakte van steengoed. Het blijft dus een persoonlijke noot in de tuin.
Poes weet nu, dat wanneer ik heel hard NEE zeg, ze op haar fluwelen pootjes terug moet keren.Dat voorkomt verdere schade.
Maar ik blijf een beetje mistroostig, wanneer ik zo naar mijn tuintje staar.
En dan voltrekt zich het wonder.
Het schemert net en ik besluit te sproeien. Dan moet je kijken waar het water terecht komt, niet te hard op jong groen en een ferme straal achterin, waar ik met de slang niet zo gemakkelijk kom.
Ik krijg 'zachte'ogen als ik het water volg met mijn blik en plotseling zie ik schoonheid. De nuances groen die elkaar afwisselen. Het verschil in bladpatroon. Het hoogteverschil tussen de planten. Het is één aaneen gesloten dek van groen.
Gezond groen, met lichte pelargoniumbloempjes. Flessegroen van lancetvormige bladen die rechtop staan en ik denk dat het een kleine Iris wordt.De bruingerande winterharde varens die zich ontrollen.De polletjes zwart gras met maartse viooltjes ertussen.Overal kleine, bescheiden bloempjes die kleur bekennen.Ik doe een ontdekking.Mijn tuin heeft mij niet in de steek gelaten. Ze moest een paar probleempjes oplossen.Warme dagen en koude nachten, droogte en na de warmte een schrale nare wind uit het noorden.Maar nu? Ze is mooi. Niet al te netjes, niet al te gerangschikt, precies zoals ze wezen moet. En de kas? Die ga ik aanpakken in Juni.
Ik maak een diepe buiging voor mijn tuin, mijn paradijsje in zakdoekformaat.

btemplates

10 reacties:

Ragfijn zei

En maak je dan zo'n buiging voor, en in je tuin, wil je wel blijven buigen, telkens weer op een ander plekje, want wat dáár toch allemaal - vanuit een buiging recht omhoog gaat staan ;)

Met aarde achter mijn nagels getypt, heerlijk dit werk!

Athy zei

@ Ragfijn.
Geweldig, aan het eind van een dag met een voldaan gevoel
je nagels schuieren met warm water,onderussen de zegeningen van de dag overdenkend. Groet!!

Anoniem zei

de toverkracht van water!

hetzelfde effect heb je na een zomerse regenbui...
mooi verwoord

Athy zei

@ hartenziel, de toverkracht van water en met zachte ogen kijken.Dat leerde ik tijdens de droomopleiding, waardoor je een andere werkelijkheid kan oplichten. Groet!

Anoniem zei

vertel eens iets meer over die droomopleiding,
als je wilt,
of een link...

lebonton zei

ja, men noemt het groene vingers, maar het zijn bruinzwarte handen.
hoed af voor .. ik krijg zachte ogen ..

Athy zei

Dag Ton, je bent weer in de buurt! Aardezwarte handen, zou ik zeggen. Groet!!

Athy zei

Hartenziel, die droomopleiding is lang geleden, ik moet het even opzoeken voor je. Wordt aan gewerkt. Groet!!

Athy zei

@hartenziel,
De droomopleiding bestaat niet meer en wanneer ik namen google, komen die niet te voorschijn. Maar, wanneer je stichting dromenopleiding intikt, dan krijg je diverse links die je misschien verder kunnen helpen.Ik hoop dat je hier wat aan hebt, straks wanneer je weer aangesloten bent op internet.
Groet!!

Anoniem zei

gelezen ;) dank

Een reactie posten