lid van de familie;het goede doel
01.05.2011

Onze vaste tradities waren,als eerste het sinterklaasfeest. Daarna kerstavond naar de Krijtberg,Amsterdam.Eerste kerstdag was voor mijn ouders, die kwamen naar ons en tweede kerstdag was voor Carré,Amsterdam. Oudjaarsavond was voor alle vrienden en hun kinderen,honden en vuurwerk.Iedereen bleef slapen, het huis was versierd van de voordeur tot het zolderraam en overal lagen matrassen.Feest allerwegen.
En dan komt de tijd dat je beseft dat je het stokje van de traditie moet overdragen aan de volgende generatie met de woorden 'het is nu jullie beurt, maak er wat van'. En dat doen ze.
Eén traditie heb ik behouden.De paasbrunch. In mijn tuin worden de eieren gezocht, hier loopt iedereen binnen met schalen en of pannen met een brunch-gerecht.Alles is anders maar het is feest.
Dit jaar heeft Lieve, kleindochter van bijna tien jaar, haar eerste bijdrage geleverd aan de paasbrunch.Tiramisu, een gerecht waar wij volwassenen gek op zijn.
"Getsie", riep de maakster uit en spuwde nog net haar mond niet leeg."Getsie, wat vies, het smaakt naar koffie"
En hoe hard wij ook riepen hoe goed gelukt die Tiramisu was, zij bleef met een vies gezicht afkeergeluiden maken.
"Dat maak ik nooit meer, zo vies"en zij gaf met een beslist gebaar haar schoteltje aan haar broer die het vrolijk opat.Ik hoop wel dat ze een andere bijdrage vindt voor volgend jaar.Het is toch feest wanneer je ziet dat de jongste generatie mee wil doen met een traditie door de 'familie-oudste'in leven geroepen.
Lieve heeft nog een stap gezet.
Gisteren,'koninginnedag'heeft zij in Utrecht saxofoon gespeeld. Het was meer eng dan leuk, zei ze na afloop maar wat ze ophaalde aan geld was voor een goed doel.
Een dierendoel. Ze heeft 17 euri opgehaald. Ze speelt nog niet zo lang saxofoon; haar moeder had de ondersteunende muziek op haar telefoon staan.Toen ze toch een foto wilde maken van dit historische moment, viel de muziek even weg en Lieve, die niet naar de mensen durfde te kijken, sloeg één oog op naar haar moeder en dat werd dus de foto.
Lieve, mijn oma-maakster heeft twee stappen gezet, de rest van de kleinkids zal op hun beurt volgen.En ik ben er nog steeds bij. Geweldig!

btemplates

10 reacties:

svara zei

om te koesteren!!
hartelijke groet
svara

Athy zei

@ Svara, en of ik het koester, met hart en ziel!! Groet van Athy.

lebonton zei

voorlopig doet ze, als uitblinkster in bescheidenheid, haar naam eer aan.

Judith zei

Ik snap best dat ze, op die leeftijd, tiramisu nog niet kan waarderen. Dat komt nog wel. En tot die tijd mag ze haar portie twee deuren verder komen ruilen voor een schaaltje slagroomijs met aardbeien (wel bij oma uit de buurt blijven) :-)

Athy zei

@Ton, zoals, denk ik, alle kinderen kan ook zij een behoorlijk verbaal krengetje zijn.Maar ze doet haar naam alle eer aan, dat ook.Groet!

Athy zei

@ Judith, wat bedoel je met bij oma uit de buurt blijven? Met slagroomijs en aardbeien mag ze best naast mij zitten, hoor. Graag zelfs.Groet!

Anoniem zei

wat een warm en liefdevol verhaal en een schat van een kleindochter lijkt me

Athy zei

Zeeschuim, ik ben het helemaal met je eens! Groet!!

Anoniem zei

Buitengewoon aardig blog, Athy. Gisteren zat ik in de trein bij zo'n oma als jij met een kleindochter als Lieve, waar ze mee naar Drente ging voor een paar dagen vakantie bij oma. Ze zaten heel verstandig met elkaar te praten, ik heb ervan genoten.
Kees Smit

Athy zei

Vind jij het ook zo leuk om naar mensen te kijken en te luisteren hoe ze met elkaar omgaan?
Gisterochtend had ik,onverwacht, een soort van kaakoperatie bij de tandarts en ik moest oppassen.Het pastte precies in de tijd.Maar ik was natuurlijk tot niets in staat.Lieve en haar broer hebben de hele middag samen gespeeld, zonder één minuut ruzie.Ik vond ze weer helemaal geweldig.Groet van Athy.

Een reactie posten