filosofietje


17.10.2011

Het is tien uur in de morgen en windstil. De hele dag, met al haar mogelijkheden, ligt nog voor mij. Een rijk gevoel.Laat ik eerst de potplanten maar water geven, dat heb ik gisteren overgeslagen.Het is even zoeken,nu het wat kouder is geworden,naar een nieuwe regelmaat van verzorgen.
Ik vul mijn gieters met water uit de regenton en loop naar de cyclamen.Bij de eerste scheut water springt er een kikker onder het groene blad vandaan en valt op zijn kop in een schaal.De salto die hij daarna maakt om weer op zijn pootjes te komen is nauwelijks te volgen met mijn ogen,zo snel.Doodstil blijft hij zitten.
Alles goed met je, vraag ik.We zijn allebij geschrokken.Weet je,ik loop even weg,dan kan jij een goed heenkomen zoeken.Voor de zoveelste keer in mijn leven denk ik, dat ik toch een nazaat moet zijn van de man van Assisi, die met de dieren praatte.Om mijzelf lachend loop ik weer naar binnen, waar de kat mij vragend aankijkt. Een kikker, zeg ik terwijl ik haar tussen de oren kriebel, niets om je zorgen over te maken.Ik had hem moeten kussen,maar dat bedenk ik nu te laat.
Bij een tweede kop koffie vraag ik mij af, wat ik nu het eerst zal doen. Er moet gepoetst worden,dat was mijn bedoeling of zal ik eerst even....Ja, ik ga eerst even.
Ooit logeerde ik, hoogzwanger van mijn eerste, bij een vriendin in Breda, een pianiste. Toen ik 's morgens wakker werd hoorde ik pianomuziek opklinken. Ik liep naar beneden en zag haar achter de vleugel zitten, met haar rug naar de keuken, waar op het aanrecht een berg vuile vaat stond, waar niet overheen te kijken was.
Eerst de piano, zei ze, dan pas poetsen. Doe ik het andersom, dan ben ik te moe om op niveau te spelen.Maar daarom staat de vleugel wel zo,dat ik de keuken niet zie.
Ze gaf mij een klopje op mijn buik. Denk erom, als de baby geboren is. Eerst de leuke dingen doen en daarna pas de plicht. Een raad die ik nooit vergeten ben, al kan ik mij er niet altijd aan houden, natuurlijk.

btemplates

7 reacties:

svara zei

Ik vind het ook heerlijk Athy om eerst de dingen te doen die als minder aangenaam worden ervaren om daarna dat helemaal vrije gevoel te hebben....en zeeën van tijd
groetje

Athy zei

Svara, ik doe het toch wel andersom, nu ik alleen maar met mijzelf te maken heb.Eerst datgene waar ik een uitgeruste geest voor nodig heb en daarna de plichtmatige zaken. Groet!!

svara zei

dat wat bij je past klopt altijd.... :-)
groet

Anoniem zei

mooi blog athy...en een goeie tip...

Athy zei

Dank je, fijn om van je te horen en weer te kunnen lezen. Groet!!

Anoniem zei

de vaat die staat er altijd
de zin om te spelen moet je vastgrijpen en koesteren
dus ja, kan me helemaal vinden in de raad van je vriendin


al kan je het natuurlijk ook te bont maken:)

Athy zei

En eerlijk gezegd, doe ik dat ook soms wel.Maar gelukkig ben ik dan alleen mijzelf tot last.De andere kant van de medaille is dan wel dat ik weer iets gecreëerd heb en dat maakt mij gelukkig.Groet!!

Een reactie posten