iron lady


27.01.2012

Wie naar een goede film wil kan ik de Iron Lady aanraden. Een film gelardeerd met historische beelden, terwijl het verhaal de opkomst van Margaret Thatcher verbeeldt en haar neergang.Bijzonder mooi vorm gegeven, in mijn ogen.
Een paar dagen later lees ik in de krant een artikel over de film met de kop: Dementie toont Iron Lady als mens.Na het lezen van dat artikel zat mij iets behoorlijk stevig dwars, zonder direkt de oorzaak te kunnen aanwijzen.Later wist ik het.
Het opgeheven vingertje van het artikel, dat zit mij dwars.Een senioronderzoeker bij het Alzheimercentrum en het UMC St.Radboud en een psychogerontoloog aan de Radboud Universiteit hebben het artikel geschreven.Zij hebben een onderzoeksproject naar de weergave van dementie in films, met subsidie van Alzheimer Nederland.
En de dementie, is hun conclusie, is niet goed verbeeld in de film.
Want de bioscoopbezoeker denkt nu dat een dement persoon mensen ziet die er niet zijn.In haar minder heldere momenten ziet Margaret Thatcher haar man zeer duidelijk, in de film welteverstaan.
Nu kan ik die onderzoekers vertellen dat er heel veel mensen zijn die personen zien die er niet zijn en die mensen zijn niet dement.
Ik heb gewerkt met demente mensen, het was niet mijn favoriete afdeling, moet ik eerlijk bekennen, maar juist de benadering van Meryl Streep is zo ontroerend omdat zij de strijd laat zien die zich afspeelt in het hoofd van Thatcher.
Maar ik keek naar een film. En een film is een samengaan tussen een deel werkelijkheid en een deel vormgegeven verbeelding van die werkelijkheid.Dat doen scriptschrijvers en regiseurs.Dat is hun werk.
De schrijvers van het artikel vinden dat een film waarin dementie voorkomt, de bioscoopbezoeker moet leren wat dementie nu precies inhoudt.Dan krijgen wij wel een andere film.
In mijn optiek moet een film de verbeelding zijn van maatschappelijk engagement, kunstzinnig vormgegeven en tot nadenken stemmen.
De ziekte van Thatcher is tot de verbeelding sprekend, vorm gegeven.
De organisatie Alzheimer Nederland kan natuurlijk altijd haar geld uitgeven aan een pedagogisch verantwoorde film over alzheimer, vanuit een verpleegtehuis.
Ik ben weer terug bij mijn gevoel voor deze film.
Voor wie een goede film wil zien, is de Iron Lady over het leven van Margaret Thatcher, een aanrader.

btemplates

2 reacties:

lebonton zei

wellicht zie ik de film nog wel eens, maar je verhandeling begrijp ik wel. een film die een mens laat zien is geen uitdieping aan alle kanten verantwoord over een bepaald aspect.
overigens: ik had een beetje gehoopt je te treffen in de bibliotheek nieuwegein gisteren, bij de nlp-uitreiking.

groet van ton

Athy zei

Wel van plan te gaan,Ton, maar ik kreeg keelpijn en opgezette amandelen.Daar moet ik voorzichting mee zijn, vandaar. Maar spijtig vond ik het wel. Groet!!

Een reactie posten