Sabri Saad El Hamus

11.01.2012

Twee blogs terug vroeg ik mij af of het wel goed gaat met de maatschappij. Dit n.a.v. schietpartijen in een supermarkt, in Florence en in Luik.Gaat het wel goed met ons en de maatschappij.Ik wist het niet zeker, op dat moment.
In het Volkskrant magazine van 17 december j.l., vond ik een antwoord, in een intervieuw met Sabri Saad El Hamus.
Geboren in Egypte en naar Nederland gekomen in 1978 heeft hij hier een leven opgebouwd als acteur.
In dit intervieuw heeft hij verschillende uitspraken gedaan die mij in mijn hart hebben geraakt.
Hij vertelt dat hij als klein jongetje, vijf keer per dag ging bidden. Hij vertelt hoe hij, eenmaal in Amsterdam, los ging van alles wat hij geleerd heeft, zoals de meeste jongens en meisjes, die strak zijn opgevoed, zodra zij onder het ouderlijk gezag uit zijn, dat enige tijd doen.
Nu is hij op zijn eigen wijze, moslim.En ja, hij bidt,soms.Niet vijf keer per dag; niet als het slecht gaat maar als het goed gaat.Bidden doet hij uit liefde, niet uit angst.Letterlijk zegt hij: Het is een soefistische gedachte, alles uit liefde,niet uit angst.
Probeer maar eens een dag alles uit liefde te doen, dat is verrekte moeilijk, vind ik.Maar heel zeker het oefenen waard.
Tijdens de "Arabische lente"ging hij naar het Tahrirplein om mee te kunnen demonstreren.
Zijn verleden in Egypte, zijn heimwee en ook de zelfkennis dat hij te veel Nederlander is geworden om in Egypte te kunnen leven houdt zijn heimwee naar zijn geboorteland levend. Hij gebruikt dat om hier een betere vader,betere echtgenoot,te zijn.Hij heeft het nodig om die wond van heimwee open te houden, als inspiratiebron.
Uit ervaring wetende dat je jeugdjaren de basis zijn voor de rest van je leven, vind ik het vooral zo knap van Sabri hoe hij in een totaal andere wereld zijn weg heeft gevonden tot zijn eigen unieke zelf. Met liefde voor zijn land van herkomst.
Deze groei gun ik ieder mens, komend van een andere cultuur, komend uit vormingsjaren door die cultuur. Om hier de rest van je leven door te brengen en het goede te behouden, van wat je elders heeft gevormd en het goede hier te omarmen waarop je verder zult leven.Zolang er mensen zijn die dat kunnen, die dat willen, zolang is er hoop voor onze maatschappij.
Dan, als ik even gemakkelijk op mijn storel ga zitten, valt mij opnieuw een zin op,een mooie zin en ik moet aan Geert Wilders denken.
Sabri zegt: 'Acteren is op een heel moeilijke manier normaal doen'.

Sabri Saad El Hamus, dank je wel.

btemplates

9 reacties:

Gerda praatgraag zei

Hallo Athy, een tijd geleden hebben wij dit verhaal op TV gezien en ook ons greep het aan. wat een verhaal en wat goed omschreven van je!

Athy zei

Gerda, wat goed om je weer te ontmoeten.Dat intervieuw met deze man heeft mij veel gedaan, positief gevoed.
Groet!!

lebonton zei

daar kan menigeen van leren.

Athy zei

Ik hoop dat dat ook gebeurt. Dag Ton!!

svara zei

mooi beschreven Athy
mijn dochter werkt voornamelijk met Moslims en die zijn allemaal zeer idealistisch en willen vooral: vrede en gelukkig zijn en samen in de maatschappij verantwoordelijkheid dragen en met elkaar in liefde en tolerantie leven.

Athy zei

Natuurlijk willen ze dat, Svara.Het is zo afschuwelijk dat de werkelijkheid zo vertekend wordt.

Anoniem zei

ik had hem gezien bij dat ncrv programma
Altijd Wat ten tijde van de arabische lente
tenminste ik meen dat het daar was,
was toen ook onder de indruk van zijn wijsheid
geen afstandelijke wijsheid, wat ik soms erg makkelijk vind,
maar een heel betrokken en emotionele wijsheid

Athy zei

Een mens waarvan het goed is te weten dat hij er is.Groet!!

Anoniem zei

WAT ONTZETTEND LIEF OM AL DIE MOOIE WOORDEN VAN JULLIE ALLEN TE LEZEN , MAAR NATUURLIJK BEN JOU ATHY ERKENTELIJK VOOR HET ONDER DE AANDACHT BRENGEN VAN MIJN UITSPRAKEN EN GEDACHTEN ........ IK LEES DEZE BERICHTEN OP HET MOMENT DAT IK HET HET MEEST NODIG HEB; IK HEB VANDAAG TE HOREN GEKREGEN DAT ONZE THEATERGROEP DNA DE NIEUW AMSTERDAM GEEN SUBSIDIE MEER KRIJGT VAN HET FONS (HET RIJK), WEL VAN DE STAD AMSTERDAM EN DAT IS VERWARREND EN WE WORDEN DAN BEDREIGD IN ONZE VOORTBESTAAN . DAN IS HET FIJN JULLIE TOEVALLIGERWIJS ZO TE LEZEN MIDDEN IN DACHT. DANK DAARVOOR
GROET,
SALAAM,
SABRI

Een reactie posten