Ingang, uitgang.
Terwijl ik op zolder mijn was ophang, komt er een zin bij mij boven die als kind grote indruk op mij maakte.
"De Heer zal uwe ingang en uwe uitgang bewaren"; een frase uit de zegening voor het verlaten van de kerk. Als zoveel wat er in de kerk gezegd werd, hoorde ik het wel maar snapte ik het niet.
Daar kon ik mijn moeder ook niet rechtstreeks naar vragen. Want wat bedoelde hij nou, die dominee, met uwe uitgang. Bedoelde hij nou datgene waar ik niet over praten mocht, waarvan mijn moeder met dichtgeknepen mond zou zeggen dat het niet netjes was daarover te praten.
Mijn ingang, ja dat was duidelijk, daar moest altijd meer in dan ik prettig vond en soms met harde hand. Maar, mijn uitgang
"Jij ook altijd, met je vragen", toen ik het zo duidelijk mogelijk had gevraagd, wat er nou bedoeld werd, reageerde mijn moeder precies zoals ik had verwacht. Een bevredigend antwoord heb ik nooit gehad.
Zoek het maar uit, scheen zij bij dit soort vragen altijd te denken maar als ik dat deed, dan was het ook niet goed.
Ik bleef nieuwsgierig en leerde af vragen te stellen.
Waarom komt die zin bij mij boven, nu ik de was ophang: De Heer zal uwe ingang en uwe uitgang bewaren.
Terwijl ik mij over de trapombouw buig, met een handdoek in mijn hand, slaat de kachel aan.
Die heb ik vandaag voor het eerst aangezet. Het begin van een nieuw seizoen markerend.
Dat betekent ook, dat ik voor het eerst een wat dikkere trui aan heb en al was ophangend bedenk dat het straks weer te warm is. Met als resultaat dat de kachel weer lager wordt gezet en de tuindeur open. Een uitgang voor de warmte, ingang voor frisse lucht. Vandaag zal ik regelmatig die deur open zetten en weer dicht doen, naar buiten stappen en weer naar binnen. Mijn najaar ritueel. Wat er werkelijk bedoeld werd, destijds, daar denk ik al lang niet meer over na.
Die hemelse liefde heb ik uit mijn leven verwijderd, dat klopt niet met wat ik in de wereld zie.
Voorstanders van die liefde zullen roepen dat de ellende in de wereld mensenwerk is. Ja, dank je de koekoek. Dat geloof ik heus ook wel.
Maar ik ben opgevoed met het verhaal van een almachtige god, een hemelse vader.
Als ik vandaag de dag naar de situatie in de wereld kijk, klopt daar geen hout van. Religieuze fanatiekelingen, en ze zijn er in soorten en maten, slaan anders denkenden de hersenen in; vertellen sprookjes over medicijnen die hard nodig zijn maar worden onthouden. Maken de wereld beslist niet tot 'a better place'. Integendeel. Had Hij maar moeten ingrijpen.
Als ik aan mijn kleinkinderen denk dan krimpt mijn hart van ellende. In wat voor wereld zullen zij volwassen zijn. Laten wij ons niet vergissen, wij leven al niet meer in vrede.
Mijn ingang en mijn uitgang, ik hou het realistisch. Mijn tuindeur en mijn voordeur
6 reacties:
graag gelezen, en toch..ik blijf in vrede geloven...misschien naïef...
Nee Anne, dat is het enige wat wij kunnen, geloven in vrede. Dat is wat wij uitdragen in ons eigen kleine stukje wereld, naar onze kinderen en die mensen die wij tegen komen in ons leven.
ik vond een linkje, er zijn nogal wat bijbelvertalingen.
http://www.biblija.net/biblija.cgi?Bijbel=Bijbel&m=Psalm+121&id18=1&id16=1&id37=1&id35=1&pos=0&set=11&l=nl
hou het maar op 'gaan en komen'
of, op een abstracter plan, wat je aan gedachten inneemt en aan daden doet, dat is mijn interpretatie.
Ton, in jouw interpretatie kan ik mij goed vinden. Ik was denk ik, een jaar of zes toen ik met mijn vraag bij mijn moeder kwam.
Toen ik een kind was, dacht ik als een kind......
Groet!!
Graag gelezen....mooi verwoord en ik blijf geloven in vrede, te beginnen in mijn eigen kleine kring.
De juiste plaats, Ellie, wanneer iedereen dat zou kunnen doen..
Een reactie posten