nieuw begin


04.07.2011

Vandaag ben ik begonnen aan mijn zeventigste levensjaar en deed een ontdekking.
Ouder worden gaat niet per dag maar met sprongetjes. De ene ochtend denk ik, kijkend in de spiegel, "dat valt best nog mee, voor mijn leeftijd...."
En dan ineens voor diezelfde spiegel, "grote goedheid, ik ben ineens een stuk ouder, wat is er gebeurd?".
Niet het aantal jaren baart mij zorgen, ik heb geen klagen. Maar wel, het niet weten hoe het van hieruit gaan zal.
Gisteren uitgebreid met mijn kinderen en kindskinderen feest gevierd. Zij hadden mijn huis geschilderd, ik heb een maaltijd gemaakt, voor tien personen.Recepten gezocht en boodschappenlijsten gemaakt. Die in drie dagen verdeeld, want alles gaat per fiets.Voedsel bereid, altijd een feestje, met ieders smaak rekening gehouden want ook voor hen is eten bij moeder en oma, een feestje.
En dan maak ik een verkeerde beweging en schiet het zo in mijn rug, dat ik niet weet hoe te zitten, hoe de trap op te komen.
Mijn schoonzus, vier jaar ouder, bukte om een onkruidje weg te trekken en brak daarbij een rib.Zij slikt medicijnen want zij heeft al broze botten.
Een vriendin van mij, nu 81 jaar, woont drie hoog hartje Amsterdam. Zij vraagt zich wel eens af hoe ze dood zal gaan.Waar ze zal zijn, thuis, alleen of op de tuin?
Ze gaat overal op af, concerten, exposities en heeft een volkstuin aan de buitenkant van Amsterdam.
Het begin van mijn zeventigste levensjaar....ik constateer soms, ik vraag mij soms af...en ondertussen doe ik wat ik vind dat ik doen moet, geniet ik van het leven om mij heen en volg ik de wereld. Alles op mijn manier.
En ben toch...een beetje onder de indruk van een nieuw begin, mijn zeventigste levensjaar.Want van welke kant ik het ook bekijk.....de laatste ronde is begonnen en mensen, wat vind ik dat raar!!!!

btemplates

12 reacties:

svara zei

O, jee Athy......
Ik voel met je mee! Vreselijk is dat wanneer er zenuwen klem zitten.
Begrijpelijk dat je onder de indruk bent zo aan het begin van je zeventigste levensjaar.

Hoe dan ook.....van harte gefeliciteerd!!
Ik wens je vooral voor nu veel beterschap, een aangename gezondheid voor de toekomst en...
Dat nog veel moois jouw padje mag kruisen.

Hartegroet
svara

Judith zei

Lieve Athy,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik kom vanavond een borrel met je drinken (dan ben je die zenuw in je rug zo vergeten, geloof mij :).

Niet te lang stil staan bij het getal en bij de dingen die je eventueel niet meer kan (wat volgens mij heel erg meevalt). Geniet van de dingen die je wel doet, en met plezier! Koken voor 10 man (en jou kennende zit vanavond de kamer ook weer vol), schrijven, tuinieren, schilderen. Je staat midden in het leven, nog lang niet aan het randje!

Dikke kus en tot vanavond!

Juut

PS Wat een prachtige foto!

lebonton zei

beetje vroeg hoor, laatste ronde. nieuw begin klinkt beter. en die rug pak je maar een keer terug.

Athy zei

@ Svara, dank voor je felicitatie; er gaat nog een heleboel moois komen, dat weet ik zeker.Groet!!

Athy zei

@Judith, mooie foto, vind ik ook.Voor onze website van Gyrinus. Tot vanavond, de wijn staat koud. Groet!!

Athy zei

@ Ton, nieuw begin van de latste ronde, ach, mijn manier om vertrouwd te raken met een gedachte.Ik heb voor iedere nieuwe levensfase een lange aanloop nodig gehad.Zo ook nu.Groet!!

Dees zei

Dag Athy,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, en hopelijk is je rug snel weer uit de knoop!
Groet, Dees

Athy zei

@ Dank je, Dees. Die rug is altijd maar tijdelijk, gelukkig maar. Groet!!

Anoniem zei

Hoi Athy, nog van harte gefeliciteerd met zevenstigste en wat je schrijft is zo actueel! Veel vrouwen (vaak alleenstaand) worstelen met de vragen die je beschrijft.

Athy zei

@Zeeschuim, we worstelen en krijgen niet echt antwoord op onze vragen en dan loslaten...als dat lukt zijn we een stukje verder. Groet!!

Gerda zei

Hallo Athy,
Ik ben inmiddels weer helemaal bijgelezen, wat schrijf jij toch fantastisch. Van harte gefeliciteerd alsnog met je 70e verjaardag. Ik begrijp hoe je je voelt hoor, helemaal. Zelf ben ik 'pas' 50 geworden en dat vind ik al veel:-) De gedachten die jou zo door je hoofd spoken, kan ik ook hebben als ik met mijn bewoners praat. Hen soms te kunnen helpen met de worsteling van leven en dood is wel fijn. Ik ben dan wel geen 70, maar ik denk ook heel vaak, wat zou er na dit leven zijn en hoe zou het me vergaan de rest van mijn leven? Dus gooi de leeftijd over de schutting en maak je leven fijn op jou manier!

Athy zei

Gerda, bedankt. Je raad heb ik opgevolgd. Over de schutting met de ballast van al die jaren en lekker er weer vrolijk voor gaan. Groet!!

Een reactie posten