maatschappij


14.12.2011

Gaat het goed met ons? Een retorische vraag en ik weet geen antwoord.Met mij gaat het goed, dat is zeker.Maar met onze maatschappij? Ik heb zo mijn twijfels, maar wie ben ik.Iemand die alleen op haar eigen plek het zo goed mogelijk kan doen.
Man schiet cassière dood in supermarkt.
Man schiet twee Senegalese straatverkopers dood, in Florence.
Man richt bloedbad aan in Luik; twee scholieren en een kindje van twee jaar.Veel gewonden en omstanders die getraumatiseerd zijn omdat ze hebben gezien dat het gebeurde.
Wat mij aan het denken bracht was de opmerking van een man die werkt bij het paleis van justitie:'Ongelooflijk dat zo iets kan gebeuren, midden op de kerstmarkt'.
En die opmerking vind ik op mijn beurt weer ongelooflijk.Juist op een kerstmarkt, juist daar waar veel mensen bij elkaar zijn, juist daar waar een zekere luxe, overvloed en saamhorigheid in het genieten, samen vallen.
Het wordt kerst,een'feelgood'feest bij uitstek als zodanig gepropageerd door de reclame wereld.
En al die mensen die buiten de boot vallen; omdat ze hun baan kwijt raakten, hun huis werden uitgezet of als onaangepaste buiten de zorg vallen dank zij bezuinigingen. Alle mensen die zich aangevallen voelen in hun menswaardigheid omdat de omstandigheden niet in hun voordeel werken;omstandigheden voortkomend uit mensenwerk.Iedere dag wordt uitzichtloosheid geproclameerd door mensen die 'het weten kunnen' op t.v., in de kranten.Iedere dag een regen aan hebbedingen, zonder welke je niet gelukkig kunt zijn, uitgesproken door de reclame.
Je moet verdomd stevig in je schoenen staan wil je niet ontsporen.
In tegenstelling tot die meneer die niet begrijpt hoe dit op een kerstmarkt kan gebeuren, denk ik in mijn minst optimistische bui dat dit steeds vaker zal gebeuren op zo'n soort plek.

btemplates

2 reacties:

lebonton zei

ik denk dat het zo slecht gaat met ons als collectief als we de afgelopen eeuwen aan onszelf bewezen hebben. laten we het individuele 'goed gaan' koesteren.

Athy zei

Helemaal waar, Ton. Kijk ik naar mijn kinderen en kleinkinderen en naar die van mijn vrienden, dan is er niets mis.Maar we zijn onderdeel van het collectief,daar moeten we ook voor op de barricade, ieder op zijn/haar eigen wijze.Groet!!

Een reactie posten