moeders door de tijd heen01.12.2011

In de Volkskrant van gisteren en vandaag, artikelen over de uitlating van min.van Bijsterveldt: Besteed meer tijd aan kinderen, desnoods ten koste van werk.
De jaren dat ik een peuter was, moesten de moeders vooral thuis blijven en voor de kinderen zorgen.Klaar zitten met thee en een biskwietje om vier uur. Je was een slechte moeder wanneer je dat niet deed.Eénouder gezinnen waren een hoge uitzondering.De druk van de heersende moraal.
In de tijd dat mijn kind geboren werd, 1973, was het absoluut not done, te praten over je kind thuis.Babies waren geen onderwerp van gesprek.
Je baarde je kind, verzorgde het en 's avonds moest je je verheffen, het liefst buiten de deur.Het tij van de tweede feministische golf.Ik volgde lessen keramiek.Iedereen wist dat ik een baby had maar er werd niet naar gevraagd en in plaats van mij te verheffen, beet ik op mijn tong want waar ik zo vol van was, kon ik niet over praten.
Een paar jaar later kwam ik in de kring van ouders met kleuters, in de gang, wachtend tot de school uit ging of op het schoolplein. Een nieuwbouwwijk zonder enige samenhang waar ieder zijn weg moest zoeken.
De tijd van de discussie vrouwen moeten ook werken, brak aan.Een nieuwe druk van een nieuwe moraal.
Vrouwen hebben niet voor niets een opleiding gevolgd, gemeenschapsgeld, dat moet gehonoreerd worden.Over de helpende hand van de heer des huizes werd nog niet gepraat.Vrouwen moesten op eigen kracht aan de slag en kinderopvang regelen met andere vrouwen. Als jij nu op maandag....dan zal ik op donderdag...." Onder het mom, van goed voor de kinderen, leren ze hoe het bij anderen toegaat, gingen we werken.Het was nieuw, dus schuldgevoel in overvloed.
Ik heb er aan mee gedaan, op mijn manier.Onze zolder werd woonkamer en onze woonkamer werd mijn atelier. Met drie draaischijven, twee keramische ovens en een zelf in elkaar geknutselde glazuurspuitinrichting,buiten de voordeur, heb ik jaren cursussen gegeven en huiskamerexposities georganiseerd.In een tijd dat er nauwelijks iets te doen was binnen onze nieuwbouwwijk.
Nu zijn mijn dochters moeder.De discussie gaat over het glazen plafond voor vrouwen en opnieuw, wanneer zij gestudeerd hebben met kostbaar gemeenschapsgeld, moet dat voor de maatschappij terugverdiend worden.
Zij hebben gestudeerd, zij hebben ieder twee kinderen, hebben een masterdiploma gehaald en hebben beiden verantwoordelijk werk. Dat het 'maar' drie dagen in de week is, wordt prinsessengedrag genoemd. Ze voelen zich gelukkig niet aangesproken.
Ze moeten, een gezellig en veilig huis hebben; een goed lopend sociaal leven, het liefst een studie erbij, hun kinderen halen en brengen naar muziekles, paardrijden, voetbal of zwemmen.Zaterdag's op het voetbalveld staan en daarna de boodschappen voor de hele week doen.Op zondag naar het bos met kinderen en hond en op maandag weer fris aan de slag.
Eerlijk gezegd, ik zou het niet gekund hebben en heb diep respect voor mijn 'meiden'.
Ze hebben het op de rit maar nu, nu moeten ze meer tijd aan de kinderen besteden, desnoods ten koste van het werk.Een idee van min.van Bijsterveldt.
Een nieuwe druk van, alweer, een nieuwe moraal.

btemplates

11 reacties:

Unknown zei

Natuurlijk ken ik het allemaal, zo'n verhaal als van jou. In mijn tijd als hoofd van een 1-manschool kwamen ouder alleen op een ouderavond en verder zag ik ze niet en als er wat aan de hand was ging ik op huisbezoek. Wij wilden in die tijd helemaal geen ouders op school hebben om te helpen lezen enzo(genoeg het zal duidelijk zijn dat ik van mevr Bijsterveld geen hoge pet op heb.....)

Athy zei

Nee, zonde hé Cor, de uitholling van het onderwijs, al jaren.
We staan erbij en kijken erna,machteloos.Groet!!

svara zei

Graag gelezen Athy
Ze hebben het niet makkelijk die jonge gezinnen.
groet je!

Athy zei

Svara, nee, ze hebben het niet gemakkelijk en kinderen zijn maar zo kort zo klein.Groet!!

lebonton zei

wat grappig, ik lees minpunt van bijsterbeldt

Athy zei

Ton, zegt mij niets, minpunt van Bijsterbeldt? Groet!!

lebonton zei

min.

Gerda praatgraag zei

Hallo Athy,

Alhoewel je er niets van merkt volg ik je nog steeds hoor!! Ik ben ook weer begonnen te bloggen, kon het toch niet laten/ Ik hoop dat alles goed gaat met je??Groeten ook van Caroline!

Athy zei

Hallo Dame, wat vreselijk leuk om je weer tegen te komen.Kan ik jou ook weer volgen op je blog. Hier gaat het goed. Groeten aan Caroline.Dagdag!!

Hippocampi zei

Het valt maar al te vaak op, dat de moraal gepredikt wordt door mensen, die helaas er('hoger' doel in het geval van van Bijsterveldt)zelf niet aan voldoen. Ik doe van alles op de school van mijn kinderen (van schilderen en wc's schoonmaken, tot computerles geven en een plusklasje begeleiden), maar voel niet de behoefte dit van anderen te vragen. Daar ontbreekt mij de moraal toe.

groet,

martin

Athy zei

Martin, een moralist weet altijd hoe het moet; de mens die vanuit zijn eigen gevoel doet wat hij vindt dat moet, die doet er het zwijgen toe.Groet!!

Een reactie posten