Mijn droom

In alle kamers van een huis en in de tuin wordt feest gevierd; overal zijn mensen.
Hans, de vader van mijn kinderen en ik zijn ook van de partij. Vrolijkheid alom.
Op zeker moment realiseer ik mij dat ik hem al een tijdje niet gezien heb. We gaan wel vaker ieder onze eigen weg maar wanneer ik hem overal zoek en niet kan vinden, vind ik het niet meer leuk.
Nogmaals dwaal ik door het huis, langs een orkestje, een toneelgebeuren en opnieuw door de tuin. Nergens een spoor van Hans.
Ik loop naar buiten, door de nacht en door het stadje. Een Duits stadje. Dan herken ik de plek waar we onze fietsen hadden neer gezet. Voel mij opgelucht maar ze zijn weg. Er staan alleen een blauwe en een rode paraplu, achter een struik tegen de muur van een huis.
De muur heeft een deur van glas. Wanneer ik aanbel komen een jonge man en vrouw naar de deur en ik herken de man. Een jongere versie van de fietsenman op Ameland.
Zij weten niets van twee fietsen, nee, jammer, maar zij kunnen mij niet helpen.
De paniek die al een tijdje voelbaar was slaat nu toe.

Hoe moet ik nu thuis komen, vraag ik de omstanders. Hoe kom ik zonder fiets nu thuis, zo ver weg. Ik kan toch dat eind niet helemaal gaan lopen. Niemand reageert op mijn woorden en ik roep het nog harder, nog dwingender: Wat moet ik nu en hoe moet ik nu; hoe kom ik ooit nog thuis!
Ik ben zo verschrikkelijk moe en moet er bijna van overgeven.
Wanneer ik wakker word voel ik de smaak van gal in mijn keel en het dwingende gevoel van verlatenheid.
Even blijf ik liggen om alles goed tot mij door te laten dringen....
Het duurt een halve ochtend voor ik dat nare gevoel kwijt raak.

                                                                            ________

In de droomsymboliek staat de fiets voor eigen energie. Het is immers een ding dat door eigen energie wordt voort bewogen.
Deze droom laat zien dat ik mijn energie kwijt ben. Ik zou bijna zeggen dat dat oud nieuws is. Op dit moment ben ik mijn energie kwijt, daar leef ik mee.
Wanneer ik uit ga van alles wat ik droom ben ik zelf, dan kan Hans staan voor mijn mannelijke energie, die energie die besluiten neemt, handelend kan optreden. Dat vermogen zou ik dus ook kwijt zijn. Misschien wel en dat andere mensen mij niet kunnen helpen in deze, dat snap ik. Ik moet hier zelf doorheen.
Er staan twee paraplu's, een rode en een blauwe. Een paraplu beschermt tegen regen en wind, kan zich ook tegen je keren maar toch, het is een hulpmiddel. Rood staat voor 'het gevecht aangaan'.
Blauw is voor mij een sterke, koele kleur, ook de kleur van loslaten. Rood en blauw, dualiteit die zo vaak hoogtij viert in mijn leven.
Wat mij beangstigt is het sterke gevoel, het weten in mijn droom, van niet thuis kunnen komen. Mijn veilige plekje op deze aarde, het plekje waar ik alles verzameld heb dat mij lief en dierbaar is.
Maar gaat het wel over dit huis of is het een symbool van mij thuis te weten in mijzelf. Mijn huis als symbool van mijn leven.
Met mijn hartoperatie in het vooruitzicht is dit misschien wel mijn onderhuidse angst die via deze droom aan het licht is gekomen.
De droom heeft mij in ieder geval laten toegeven aan mijzelf, dat ik wel enigszins bang ben.btemplates

6 reacties:

Anoniem zei

Ik begrijp je angst, het is allemaal heftig. Wel knap dat je je droom zo ontleden kan. Jij bent de komende tijd stevig in mijn gedachten en ik duim voor een behouden thuiskomst! liefs Anne

Ellie Schmitz zei

Je droom raakt mij zeer Athy, heel mooi verwoord! Ik begrijp je angst als ik denk aan hetgeen je te wachten staat, maar je kunt niet anders dan je overgeven aan dat wat komt. Heb vertrouwen, er wordt voor je gezorgd....de paraplu's.... Lieve groet!

Athy zei

Dank je, Anne. Gelukkig zijn er altijd woorden, soms helpt dat. Stevig in jouw gedachten ervaar ik als troost.

Athy zei

Inderdaad Ellie, ik kan niet anders dan mij overgeven aan....als het moment daar is kan ik dat ook wel. Het is dat eindeloos afwachten dat mij soms ondermijnd. Ik hou de paraplu's voor ogen, dat was ook zo'n mooi beeld.

lebonton zei

ik ben zelf niet zo'n droomduider. ik ga er van uit, dat wat ons bezig houdt op alle manieren in ons (onder)bewustzijn rommelt. sterkte met wat komen gaat. het goed is dat wat komt ook weer gaat.

Athy zei

Wanneer ik echt een heel naar gevoel overhoud van een droom, dan helpt het mij om daar wat langer naar te kijken. Dan kan ik dat nare gevoel kwijt raken.
Wat komt dat gaat ook weer, Ton? Goed om even van je te lenen en als een mantra bij me te dragen.Groet!!

Een reactie posten