Open brief aan het AZU; onderdeel van het UMC

L.S.

Bijgaand het formulier dat ik invulde met vragen n.a.v. mijn hartkatheterisatie.
Ik ben te laat met het opsturen waarvoor mijn excuus. Te druk in mijn hoofd met verwerken van het feit dat na nog geen negen jaar mijn bio kunstklep het laat afweten en te druk met het verwerken van de bijbehorende onderzoeken.
Mij is gevraagd mee te willen werken aan een onderzoek, Predocs genaamd. Een onderzoek met betrekking tot mogelijke achteruitgang bij oudere patiënten die een open hart operatie ondergaan.

Ik zou u willen voorstellen een ander onderzoek in het leven te roepen.
Een onderzoek met betrekking tot het achteruitgaan van patiënten, vòòr benoemde operatie, die maar verschoven, verschoven en opnieuw verschoven wordt.

Laat ik u mijn geschiedenis voorleggen.
Juni vorig jaar werd bij mij geconstateerd dat mijn bio hartklep niet meer functioneert.
Slokdarm echografie; hartkatheterisatie en verder de gebruikelijke onderzoeken gaven geen aanwijzing waarom die klep degenereerde.
Ik werd overgedragen in de zorgen van het AZU, maar wel met de boodschap van mijn cardioloog: Mevrouw Everts u bent er slechter aan toe dan voor uw vorige operatie van acht jaar geleden, inmiddels bijna negen jaar.
Met de boodschap: Wanneer u hele erge druk krijgt op uw borst of u wordt zo duizelig dat u dreigt voorover te vallen, meteen 112 bellen en naar het ziekenhuis.
Beide boodschappen waren niet bevorderlijk voor mijn nachtrust, met alle gevolgen van dien.
Eenmaal kwam ik in haast bij mijn cardioloog, die constateerde dat er met mijn hartje niets aan de hand was. En éénmaal bij de huisarts die hetzelfde constateerde.
Samen kwamen wij tot de conclusie "paniekaanval". Die is niet terug gekomen want paniekaanvallen, daar moet ik niets van hebben.

Maar, mijn conditie gaat achteruit. Nu de winter met zijn storm en regen verleden tijd is, heb ik geen last meer van kortademigheid. Nu ik in staat was een elektrische fiets te kopen, kan ik voorzichtig mijn vleugels wat uitslaan en het beetje vrijheidsbeweging dat ik hiermee gewonnen heb, doet mij goed. Een kinderhand is snel gevuld, nietwaar?

Echter

, ik ben bijna 73 jaar, woon al lang genoeg alleen om daaraan gewend te zijn en toch....
Mijn uithoudingsvermogen is klein, die dingen die aan mijn leven kleur geven, kan ik niet doen, hetgeen mij isoleert van de wereld die ik liefheb.
Mijn kinderen laten mij niet in de steek maar hebben zelf jonge kinderen, werk en een studie. Mijn buren staan klaar, als ze kunnen en ook zij werken, hebben kinderen of hun eigen fysieke sores.
Tegenwoordig ga ik na mijn ontbijt terug naar bed, een half uurtje lezen en een half uurtje slapen. Het doet mij goed maar diep in mijn hart? Vind ik het zonde van weer een kostelijke dag.

Tot slot, laat ik héél duidelijk zijn dat ook in mijn optiek een spoedgeval altijd voorrang heeft.
Ik zou alleen graag gezonder de operatie ingaan dan als spoedgeval.
Een goed onderzoek, bij mensen die langer moeten wachten dan dat in eerste instantie werd afgesproken, lijkt mij daarbij een goede helpende hand.
Wachten vergt veel energie. Energie die afneemt en dat is beangstigend.

Met vriendelijke groet......

btemplates

17 reacties:

lebonton zei

er is weinig zo onzalig als onzekerheid omtrent de gezondheid. succes.

Athy zei

Ton, het kost mij soms veel om die onzaligheid te beteugelen.

Anoniem zei

Helemaal met je eens: men zou je beter kunnen opereren als je nog fit genoeg bent. Nu word je oud gemaakt terwijl je nog zou moeten bruisen de energie. Naast het voorjaar raak je ook de aankomende zomer kwijt. Dat vind ik kwalijk. Jij verdient beter! Daarom hoop ik dat je noodkreet gehoord en gehonoreerd wordt. Dikke knuffel xx

Anoniem zei

met veel zorg en meeleven gelezen... heel veel sterkte en goede moed Athy... een zachte, warme knuffel vanuit Gent

Athy zei

Ik heb het niet geschreven Marjolein, om eerder aan de beurt te komen. Er zijn duidelijk mensen die er slechter aan toe zijn dan ik. Ik heb het geschreven om onder de aanbracht te brengen wat het doet met mensen, zo lang te moeten wachten. In een academisch ziekenhuis zijn ze niet met psychologie bezig, dat is toch nog een beetje een ondergeschoven kindje.
Mijn oudste dochter werkt bij die club en zij zegt dat wat er aan brief binnen komt, het in ieder geval gelezen wordt. Vandaar...

Athy zei

Dankjewel, Anne uit Gent. Heb daar ooit een aantal weekends gevolgd bij de Relatiestudio van Nand Cuvelier. Fijne stad en fijne weekends waren dat. Gent vind ik mooi.
Groeten uit M'broek.

Judith zei

Prachtig verwoord Athy, als altijd heb je het heel beeldend gemaakt. Zonder boosheid of cynisme, wat knap is gezien de situatie. Het zou een open brief aan de krant moeten zijn om de discussie aan zwengelen van het nut voor méér hartcentra dan de twee die de provincie Utrecht nu rijk is. Want de onkunde ligt inderdaad niet bij onwil van het AZU. Maar inzicht in het effect van de wachttijd zou hen tegelijkertijd ook verrijken, al is het maar in de communicatie naar hun patiënten...

Athy zei

Goed idee Judith. Heb er lang op lopen broeden en dan ineens heb ik de ingang via het formulier dat nog op mijn tafel ligt.
Misschien stuur ik hem wel naar de krant en het ziekenhuis.

Ellie Schmitz zei

Wat mooi geschreven, Athy. Ik vind het zo bijzonder dat je geen enkel verwijt maakt ook al ben jij in deze nu 'het slachtoffer'. Je wilt enkel aangeven dat er meer aandacht moet komen voor het feit dat mensen steeds langer op de wachtlijst staan en daardoor, zoals in jouw geval, ook veel minder energie hebben en met minder weerstand en kracht uiteindelijk de operatie ondergaan. Ik wens je zoveel kracht en moed toe als ik maar kan! Lieve groet!

Athy zei

Dankjewel, Ellie. Als mijn lezers het snappen, dan misschien de rest ook. Ik zou willen dat aan dit probleem daadwerkelijke aandacht wordt besteed.

Anoniem zei

Het Bibo beleid van de ziekenhuizen faalt hier helaas. Bibo: Better in Better out. Je krijgt als pt. nauwelijks de kans om je adequaat voor te bereiden.
Maar Athy goed zoals je het oppakt! Sterkte ermee en tot horens
Groetjes A

Athy zei

Lieve A , dank voor je waardering en tot horens

Unknown zei

in deze tekst schuilt tussen de regels alles wat een wijs mens niet verwoordt - dat is knap en mooi, rakend en confronterend en... wekt liefde op, en dat is een uiterste zeldzaamheid - wat heb jij een mooi hart, Athy...

Athy zei

Anne, hier word ik helemaal stil van, in dat hart van mij....

Annette zei

Dat raakt....

Bob Roos zei

Goed verhaal Athy
Liefs
Bob

Athy zei

Bob, verrassing, zie ik nu pas. Dank je.

Een reactie posten