cultuur


25.01.2011

Destijds was mijn voornemen dat ik iedere dag in de krant een mooi woord of een mooie zin zou zoeken, om daarmee een blogaflevering te schrijven.De laatste tijd vind ik geen mooie woorden en geen mooie zinnen meer.
Dat zegt iets over mijn manier van lezen en iets over de schrijvers die de krant invullen.
Artikelen die mij raken wil ik nog wel eens uitknippen daar heb ik een lade voor. Nu heb ik er eentje opgediept uit de Volkskrant van 8 mei 2010.Laat nu de eerste zin mij treffen:'Levenskunst op hogere leeftijd'.Lees ik deze zin hardop dan heeft hij een melodie, dat vind ik al mooi.
Daaronder staat in kapitalen:'Wij missen een cultuur van goed ouder worden'.
De melodie van de eerste zin is gevangen door de O. De zin daaronder heeft geen melodie door de ou-klank die een lagere toon geeft. Het gaat natuurlijk verder wel om de inhoud van het artikel.
Cicero, die 44 jaar voor Christus leefde schreef al over ouder worden en in navolging zijn er veel filosofen geweest die hetzelfde onderwerp hebben aangeroerd.
Goethe wordt aangehaald als voorbeeld van goed ouder worden en hij staat qua tijd dichter bij mij dan Cicero.Nou ja,hij leefde van 1749 tot 1832, hij heeft meer mijn schoollessen bevolkt dan Cicero.
Goethe was een levenskunstenaar en zag ouder worden als een nieuwe fase met eigen mogelijkheden. Beroemd zijn, in het centrum van kunstcultuur wonen en een grote vriendenkring hebben is natuurlijk van een totaal andere orde dan in Maarssenbroek wonen. Ook vriendenkringen, ik mag beslist niet klagen, zijn waarschijnlijk toch anders dan in de tijd van Goethe.De meesten van mijn vrienden werken, of ze zijn zo verslingerd aan hun kleinkinderen, dat ze dagen in de week oppassen en wij doen als grijze golf, met z'n allen aan vrijwilligerswerk. We zitten met plezier achter onze computer al of niet met allerlei spannende spelletjes.Kortom, wij zijn bezig.
Ik denk dat mijn generatie die levenskunst meer uit zichzelf moet halen, dan dat de huidige maatschappij een handreiking doet.Per slot zijn wij verwend, hebberig en alleen maar aan het potverteren,als je krant en t.v. mag geloven.
Loop ik in deze tijd door Utrecht dan zie ik vooral toch studenten die de terrassen bevolken, achter maaltijden of glazen bier. Ik liep destijds echt wel met mijn zakje boterhammen naar het Rosarium in het Vondelpark om even lekker te lunchen.Mijn generatie spaarde vooral maar dit terzijde.
Wat de levenskunst op hogere leeftijd vooral in het hier en nu wat schraler doet schijnen zijn volgens mij de hoeveelheid programma's op t.v. over ziektes in alle verschijningsvormen, dat wat je vooral moet laten en moet doen om het niet te krijgen en alle andere rampspoeden die de hogere leeftijd belagen.
Als nu eens al die emo-t.v. geschrapt zou worden, al die belerende en opgeheven vingertjes zouden verdwijnen,wat een verademing. Bovendien kan ik zo weinig met die informatie. Moet ik die stappen om de 7 soorten kanker te herkennen, uit mijn hoofd leren om er vervolgens dag in dag uit aan te denken? Een goede huisarts is van levensbelang, kan ik na vertellen en de rest? Bangmakerij, daar wordt niemand beter van.
Al met al kan ik constateren, dat ik al schrijvende beslist een gelukkig gevoel heb gekregen. Ik heb mijn leven geleefd zoals ik niet anders gekund zou hebben. Mijn talenten gebruikt en op mijn manier gebruik ik ze nog en geniet er van.
Van mijn verleden zou ik geen minuut hebben willen missen,hoe zwaar het soms ook was en van mijn toekomst ook niet, al moet ik bekennen dat ik deze laatste woorden wel met enig voorbehoud schrijf.

btemplates

4 reacties:

lebonton zei

je doet anders aardig aan levenskunst. je schrijft. en voor je dat doet, denk je, orden je, selecteer je.
in jouw hersenpan komt nog lang geen stofzuiger.

Athy zei

dank je, Ton, al schrijvend kwam er wel zo'n gevoel bij mij naar boven.Maar het is goed wanneer een ander mij daarin zo nu en dan bevestigd. Groet!

Hippocampi zei

je schrijft aanstekelijk Athy
ik kwam hier via lebonton en vk-blog,

beterschap ook,

groet,

hippo

Athy zei

Hippo, dank je. Heb jouw volkstuinverhaal gelezen,Boeiend, al lezend voel je al welke kant het opgaat.Prachtige beelden. Groet!

Een reactie posten