aanvaardbaar risico


07.07.2011

Er zijn twee thema's waarover ik schrijven wil.Want, voor mij is schrijven nadenken en verwerken. Misschien is schrijven ook wel een hulpmiddel tot concentratie.
De huidige tijdgeest vind ik zorgwekkend. Ik denk na dus ik schrijf.
Mijn ene thema is Kunduz en de politietrainers. Het andere thema is het plan van minister Schippers, om specialisaties uit ziekenhuizen te halen ten behoeve van kwaliteit en vakkennis.
Vandaag heb ik Kunduz op mijn voorgrond.
De trainers die in Kunduz Afghanen gaan trainen, lopen volgens de heer Rosenthal een aanvaardbaar risico.
De politieagenten worden opgeleid in vreedzame taken. Noch de Nederlanders noch hun pupillen zullen terecht komen in oorlogssituaties.
De heer Rosenthal gelooft dat, ik niet. In nederland is geen oorlogsdreiging maar wanneer een politieagent zich bedreigt voelt bij de uitvoering van zijn werk, dan schiet hij.Er komt een onderzoek, de kranten berichten er over en na een paar dagen is het weer stil. Maar de man in kwestie heeft wel geschoten, terecht of ten onrechte, daar beslist een rechter wel over.
In Kunduz is alleen maar dreiging. Zeker voor de Nederlanders, die al hebben kunnen lezen dat ze op de dodenlijst staan van de Taliban.
De heer Rosenthal was in Afghanistan, hij ging niet naar Kunduz. Er was eerst gevaarsdreiging en toen dat voorbij was, kwam er een vervoersprobleem.
Terwijl ik het artikel lees, dat mijn gedachten vast houdt, zie ik het plaatje voor mij.
Op de hoek van de straat en een stoffige zandvlakte staat een groepje mannen. Trainers en hun leerlingen.Ze wachten op vervoer dat er niet is. Wat nu!
"Geeft niet, mannen", spreekt de oppertrainer"wij zijn Hollanders, wij kunnen lopen. Op zo'n open vlakte kan geen sluipschutter zich verbergen. Bovendien,wij zijn veilig, zegt de heer Rosenthal". En hij kan het weten.Het plaatje verdwijnt weer.
Nederland wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Moslimmannen in Srebrenica.
Wie wordt straks verantwoordelijk gehouden voor de dood van Nederlanders in Kunduz?
Wie misleidt wie en waarom wordt een kleine groep Afghaanse mannen niet hier opgeleid om op hun beurt in eigen land als trainers te gaan werken?

btemplates

2 reacties:

lebonton zei

politiek en inzet van menskracht. altijd fout. gister een hartverscheurende film op belgie gezien over ruanda, de inzet van vn-troepen, het vreemdelingenlegioen en hoe dat dat uiteindelijk niet goed gaat. verander gelaatskleur, landschap en taal. de systematiek blijft even ondeugdelijk.

Athy zei

@ Ton,met dit aspect van ons leven op aarde zal het nooit goed komen.Groet!!

Een reactie posten