Ouderen


13.020.2011

De bijlagen van de Volkskrant bewaar ik altijd voor de Zondagochtend. Twee uitgeperste sinasappels en de krant, zo begint mijn dag, al jaren. Een mens van vaste gewoontes? Eerlijk gezegd, soms meer dan mij lief is.
Ik lees een artikel Seks blijft van belang.Dank je de koekoek, denk ik. Maar voor het eerst realiseer ik mij, dat het over mij gaat.Als oudere!!
Alle artikelen waarin ouderen op één hoop worden geveegd, gaan ook over mij. Dat heb ik mij tot nog toe eigenlijk niet gerealiseerd.
Als het over seks gaat, ben ik 18 en geen dag ouder. Nieuwsgierig, onderzoekend en genietend.
Wetenschappelijk onderzoekster Aagje Swinnen, heeft een boek geredigeerd, Seksualiteit van ouderen. Aagje Swinnen is zo oud, of jong, als mijn jongste dochter.
Het is dus een boek over ouderen en de schrijfster van het artikel vraagt 'Zelfs 60-plussers kunnen nog smoorverliefd worden?'
Het zal wel zijn nut hebben, zo'n onderzoek en zo'n boek. Maar ik zal het niet kopen.
Ik leef mijn eigen boek al 68 jaar, dag in dag uit krijg ik mijn eigen leerstof te verwerken.
Maar wat is het jammer dat wij in een maatschappij leven waarin we niet met elkaar maar naast elkaar leven. Ieder in zijn eigen hokje, iedere groep met zijn eigen oogkleppen.
Ik heb nooit aan leeftijd gedaan. Mijn overbuurjongetje van bijna vier, kan mij heel enthousiast een verhaal vertellen, hij is goed ter tale. Ik luister, net zo serieus als wanneer ik naar een twintigjarige luister, of een jong middelbare of een oud mens. Misschien is het een illusie maar ik voel mij in alle leeftijden thuis.
Binnenkort ga ik weer schilderen in Groenekan en dan zit ik op de heenreis in een bus, gevuld met schoolkinderen van een ROC. Dan geniet ik met volle teugen van hun gesprekken en soms kan ik het niet laten, dan heb ik een vraag.Waar altijd heel open op geantwoord wordt. Dat vind ik zo leuk.
Oud, jong, ik vind het allemaal even interessant en ik sta er midden in.Met elkaar horen wij de maatschappij steeds opnieuw te vormen, niet naast elkaar.

btemplates

6 reacties:

Hippocampi zei

met een beetje aandacht blijft de wereld lekker groot,

groet,

hippo

lebonton zei

hier staan alleen ware woorden.

Athy zei

@ Stel je voor Hippo, dat al die geraniums op mijn vensterbank
hadden gestaan. Klein zicht! Groet!

@ Dank je, Lebonton, groet!

Anoniem zei

dit is een proef om uit te leggen hoe reageren werkt

Judith zei

Voor mij ben je ook altijd tijdloos geweest. Niet jong, niet oud, tijdloos.

Athy zei

@ Judith, balsem voor mijn ziel. Dank!

Een reactie posten