de dingen van alledag


15.03.2011

Houd nu eens op met dat gemier, de man is een vakman, vertrouw hem dan ook!
Met die gedachte werd ik wakker na een onrustige nacht. De man in kwestie is mijn tandarts. Ik heb twee uur bij hem op de bank gelegen en soms had ik vijf vingers van drie handen in mijn mond.Voor de rest van de dag deed ik niet meer mee en de wetenschap dat ik vier dagen later terug moest komen om uit mijn mond te laten slopen wat ze er nu even in hadden gezet, was de dreiging waarmee ik een paar dagen moest leven.Mijn vraag was 'moet ik penicilline slikken'zijn antwoord was 'nee'en het hele weekend heb ik mij afgevraagd of dat wel verstandig was.Want als ik ergens bang voor ben, dan is dat een infectie op mijn aorta bio kunstklep. Van dichtbij maakte ik mee wat een verwoestende invloed zo'n infectie kan hebben.
Maar na gedacht hebbende 'houd eens op met dat gemier'viel de spanning van mij af. Ik kon niet verbaasder zijn.
Diezelfde morgen zat ik om negen uur in mijn tuin met een beker koffie. Het was lichtgrijs, fris en stil.Een enorm orkest van vogels trakteerde mij op hun ochtendlied.Het is heerlijk om weer buiten te kunnen zijn, in de tuin te zitten al is het maar voor vijf minuten.
Mijn dochter belde dat haar kind een oorontsteking had, erg zielig was en niet naar school kon, waardoor moederlief zelf ook thuis moest blijven.Als klein kind heb ik zelf heel Amsterdam-zuid bij elkaar gehuild van oorontstekingen, dus leefde ik van harte mee.
Daarna naar vriendin J. een huis bekijken. Zij werkt al een paar jaar toe naar een goedkopere woning maar wil wel in de buurt blijven.Een leuk appartement, beslist. Maar, alleen in de namiddag zon.Toch een lichte woning door de vele ramen omdat het een hoekhuis is.Zij stond als negende op de lijst en eindigde als tweede. Dat wordt dubben wat te doen.Zon in huis is erg belangrijk. Ik kan haar niet adviseren, dit wordt haar beslissing. Na de koffie ga ik weer naar huis en word opgewacht door mijn buurman, die een zieke baby in bed heeft en een peuter moet ophalen. Of ik even kan oppassen? Ja, dat kan.
De tandartswolk is aanwezig maar op de één of andere manier wat op de achtergrond geraakt.
Ik besluit wat gesnoeid groen op klikoformaat te knippen, maak een stevige lunch want of ik op tijd kan eten, na de tandarts, is nog maar de vraag.
Eindelijk is het zo ver en fiets ik door Duivenkamp. Over een uur na nu, fiets ik weer terug, stel ik mijzelf gerust. Het duurt maar zo lang als ik in die stoel zit, of lig.Er komt een fietser mij tegemoet en ineens hoor ik een gil en zie moeder en kind vallen.Het kind zit met haar voet tussen de spaken en ook nog achter de vork van het wiel.En schreeuwt, natuurlijk. De fiets wat opgetild, zodat mams er onderuit kan en samen geprobeerd het voetje van het kind los te krijgen. Een mollig meisje met ravenzwart haar,bijeen gehouden met rose speldjes.Ja, wat doe je dan. Tegen het kind praten om het af te leiden, ze ging in ieder geval niet harder krijsen. Het lukte, en bevrijd greep ze zich aan haar moeder vast.Moeder redde het verder wel en ik haastte mij naar de tandarts waar alles meeviel.Wat slijpen en trekken en nog wat slijpen,de boel kwam los en het nieuwe tijdelijke werd erin gezet.Over tien dagen mag ik weer. Even een zachte rookworst gekocht, van J.kreeg ik een bak erwtensoep mee, dat zou gemakkelijk naar binnen glijden, zei ze. En ook een bak slagroom gekocht die ik meteen voor de helft heb leeg gegeten,thuis.Voorlopig dus even de weegschaal mijden.
Een vriendin gebeld die een ontmoeting met haar moeder zou hebben, sinds 16 jaar en dan ook alleen nog maar omdat moeder ontdekt had dat dochterlief binnen niet al te lange tijd dood gaat. Vriendin had er geen trek in, toch gedaan en het liep zoals zij had verwacht. Een egotrip van moeder, aan haar dochter kwam ze niet toe. Blij dat ik even belde. De worst, de erwtensoep en de slagroom waren heerlijk. Ik viel voor de t.v. in slaap en heb me op een voor mijn doen vroeg tijdstip naar bed geworsteld.De hoofdpijn weggeslapen, de vermoeidheid ook.
Dit is het verhaal van de dingen van alledag van gisteren. Net belde J. op dat ze het huis heeft.Dus ga ik nu naar haar toe om practische dingen te bespreken.Op zolder ligt een verzameling zacht papier, goed voor het inpakken van glaswerk. Dat neem ik vast voor haar mee.
Een uur later: bij woningnet wisten ze van niets, ze regelen nog maar pas alles digitaal en J.heeft de woning (nog) niet.Ook bij Portaal was e.e.a. niet bekend.Wat het nut van het digitale is, behalve kunnen roepen dat ze met hun tijd meegaan, is ons niet duidelijk. Uiteindelijk wordt alles toch met een telefoontje afgehandeld, om vier uur vanmiddag.
Dit is het verslag van gisteren, van de dingen van alledag. Naadloos overgegaan in het begin van deze dag.De slang die in haar eigen staart bijt, mijn tijd die haar segmenten over mijn dagen vlijt.
PS. Bovenstaande foto gekozen om de rondlopende lijnen.

btemplates

10 reacties:

lebonton zei

je hebt je tandartsleed fraai verpakt in leed van anderen, de oorontsteking, de voet in de spaken. dat maakt het weer betrekkelijk allemaal.

Athy zei

Ton, ik kom er hoe langer hoe meer achter dat veel betrekkelijk is.Dit ging over de dingen van mijn alledag.Over Japan durf ik niet eens een woord op papier te zetten, zo groots en onuitsprekelijk wat daar gebeurt. Groet!

Ragfijn zei

Voor de deur van de tandarts val ik altijd van mijn fiets. Ik lig dan met voet tussen het voorwiel op de behandelstoel. Doe nou eerst maar die wortelbehandeling, dan neem ik daarna wel een taxi richting EHBO ...;)

Groet van Ragfijn

Athy zei

Ragfijn, ik voel mij ineens een stuk beter,bedankt. Groet!

Hippocampi zei

erwtensoep met slagroom
in een logisch verband
dat is niet van alle dagen ;)


groet,

hippo

Athy zei

Hippo, wat kan een mens behoefte hebben aan een grote portie zachte zoetheid. Groet!

Anoniem zei

Die zoetheid kan ik geheel plaatsen

Athy zei

Paco, vertel het mijn weegschaal. Groet!

Anoniem zei

pfoeiii... heerlijk..slagroom na geleden leed! en die zachte rookworst (van de hema?)

Athy zei

De hema was te ver weg.Slagroom en worst een 'AH Erlebnis'.Groet!

Een reactie posten