overwinterd


05.03.2011

Hij is jong en moe, ik zie hem zitten zodra ik mijn keuken inloop.Doodstil zit hij op de rand van de voedermand die aan een tak van de vlier hangt. Goed zichtbaar en recht voor mijn keukenraam.Hij ziet mij maar beweegt niet en ik sta stil en beweeg ook niet.
Een jong van vorig jaar, uit één van de laatste nesten, denk ik.
Zijn kop heeft nog dat dons, zijn verenpak is nog niet zo zwart en glanzend en zijn snavel is nog niet zo opvallend geel.
Dat hij roerloos blijft zitten als ik naar mijn aanrecht loop, verontrust mij.Merels zijn altijd alert. Ik pak een glas water, loop wat heen en weer, hij vliegt niet weg.
Ik buk en kom weer overeind, hij zit stil.
'Je gaat toch niet dood, zo vlak voor mijn keukenraam, hé' zeg ik. Ik kan het niet helpen, ik praat altijd tegen dieren of dat nu een koe in een wei is, of een schaap of een vogel.Zelfs tegen een pissebed praat ik, als ik hem nog net niet vermorzel onder mijn schoen en hem vervolgens verderop weer veilig weg zet.
Door de rest van de dag heen, houd ik de eetmand in de gaten. De merel komt regelmatig terug om wat te eten en blijft dan zitten. Ik ben blij dat hij het rijk alleen heeft. Aansterken is wat hij doet.
Dat snap ik volledig, iedere keer dat ik buiten ben geweest zet ik mijn hele anatomie tegen de kachel in de gang om de kou uit mijn botten te krijgen.
We hebben twee dagen zon gehad en ik heb er goed gebruik van gemaakt. In een stoel op een windvrij plekje was het heerlijk toeven. Maar werkend in de tuin in de schaduw en met wind, was het guur.Mijn handen gehavend door de rozendoorns en blauw van de kou. Het klinkt dramatischer dan het is. Ik heb genoten van het eindelijk weer op de ladder staan om een pruikenbos van een klimroos uit elkaar te halen.
Mijn rozenboog is nu kaal en ik moet er maar vertrouwen in hebben, dat hij weer net zo mooi wordt als hij was.
Maar wanneer een mereljong mijn plekje kan vinden dan komt het met een 35jaar oude New Dawn ook wel goed.Ik deel uit, vogelzaad en rozenmest.
Ook vandaag zit hij veel op de voermand. Kijk ik boven uit het raam dan zie ik dat hij ook de vetbol met zaden die in het midden ligt, uit elkaar pikt.
Hij is nog steeds niet schuw maar veel levendiger dan gisteren en dat doet mij plezier.
'Nog even volhouden'zeg ik door het raam heen. 'Nog een paar nachtjes dan wordt het wat warmer.Blijf maar hier, je hebt water bij de buren en eten bij mij en tracteer ons dan op een lenteavond op een mooi merelconcert.

btemplates

7 reacties:

Anoniem zei

wate een leuk blog, ik ben ook zo'n merelliefhebber...
ben nog niet zo oemdig als jij geweest om al in detuin te werken...maar 't moet hoognodig

Anoniem zei

ik ben ook zo'n merelliefhebber...leuk blog
ben nog niet zo moedig geweest om in de tuin te werken...maar 't moet...hoognodig

Athy zei

Zeeschuim, ja, we willen wel maar het is nog voor het merendeel kijken met de oogjes en niet met de handjes.De klimrozen, die mogen al maar de rest...Nou ja, het speenkruid mag ook weg.Niet dat het helpt maar misschien wordt het dan niet zò overdadig.Groet!

Soli zei

Je schrijft fijn en betrokken. De tuin is zo'n lekker wereldje op zich waar ik rust vind. Veel te zien, ook het vrolijke speenkruid voordat het uit zichzelf weer verdwijnt. Hoop dat de merel goed aansterkt met een beetje hulp.

Athy zei

Het speenkruid mag wel, Kiezels, maar niet naast de bosanemonen en de kruipende pelargonium.Hoeveel ik er ook uit trek, er blijft meer staan. De merel komt minder, dat is een goed teken.Nog steeds niet schuw genoeg. Eerst eten en daarna pas oppassen, dat is niet goed voor een vogel.Groet!

Soli zei

Die kleine witte bolletjes moeten eruit, straks gemakkelijker als ze op punt van verdwijnen staan. Zo houd je het volgende keer meer in toom. De wilde viooltjes zijn moeilijker. Schattig als ze bloeien, maar ook overal in. Die laten zich minder goed uitrukken. Maar ik ben niet zo goed in consequent zijn :-)

Athy zei

Kiezels,
Dus na de bloei, dat wist ik niet. Eigenlijk ben ik helemaal niet goed in het uitrukken van wat dan ook dat groeit en bloeit.Maar bedankt voor de tip.Groet!

Een reactie posten