rouwen


Een artikel in de krant: Mensen die langer rouwen dan zes maanden hebben een psychische stoornis. Dan hebben ze dus een psychiater of psychotherapeut nodig. Weer een facet van de mens dat gehospitaliseerd kan worden. Voer voor psychologen.

Ik heb moeite met deze opvatting. Natuurlijk ben ik een leek, maar toch.....

Rouwen hoort bij het leven zo goed als liefhebben, blijdschap en verdriet.

Uit elke emotie kan een obsessie ontstaan, dat zegt iets over de persoon in kwestie. Dan ligt het niet aan het rouwen maar aan de persoon in kwestie en is bovengenoemd artikel een open deur intrappen.
Psychologen en psychiaters houden ervan mensen te rubriceren, etiketje op te plakken, in een laatje te stoppen. Klus geklaard. De werkelijk goeden niet te na gesproken.

Rouwen duurt jaren en komt en gaat in golven. Momenten van diepe wanhoop en inzichten van 'er uit komen'. In handleidingen over rouwen wordt geschreven dat de eerste drie jaren het zwaarst zijn. Ik vond het zevende jaar verdomde zwaar.
Er zullen zeker mensen zijn die zo diep voelen dat zij nooit meer onbezwaard kunnen leven. Toch zullen er ook voor hen momenten van 'geluk' zijn, blijdschap bij een geboorte in de familie, of een ideaal dat bereikt is door een kind.

Ons leven is een leven van facetten en niet alles is haalbaar of maakbaar. Maar het moet wel geleefd worden, doorleefd. Liefst zonder etiketje, zonder wegstoppen. Rouwen is een warme kant van leven.

btemplates

4 reacties:

Gerda zei

Athy,

Ik kan hier niets anders op zeggen dat ik je groot gelijk hebt!

Athy zei

En toch, loop ik er over na te denken. Want een heftige reactie van iemand kan beangstigend zijn. Ik blijf erbij dat dat niet betekent dat je meteen in therapie moet. Alleen, de omgeving moet alewrt blijven en dat kan niet iedereen.

Janny zei

Hoeveel psychiaters of psychologen had ik al af moeten lopen.....? Mijn rouwproces duurt al bijna 35 jaar.....! Toen is mijn eerste zoon overleden op 2-jarige leeftijd.....!
Janny

Anoniem zei

Misschien ligt het eraan wat je zelf wilt. Ik was het rouwen na een tijd zat en wilde ruimte voelen en er niet zo in blijven hangen.Het een pekje kunnen geven en er niet iedere dag in het dagelijks leven mee bezig zijn. Dan zijn er bij een psych best handige technieken aan te leren.

Rebekka

Een reactie posten